När estetisk vård kan bli statligt finansierad

Normalt sett så måste estetisk vård finansieras av dig själv medan akutoperationer och operationer som tar bort svårigheter i vardagen finansieras av staten. Men vissa estetiska operationer kan faktiskt finansieras av staten. Vilka är dessa? Vi ger dig exempel här.

Om du till exempel lider av för små bröst och vill göra en bröstförstoring så måste du betala hela kalaset själv. Om du å andra sidan lider av för stora bröst som orsakar ryggbesvär och smärta i axlar så kan du få operationen i form av en bröstförminskning betald av staten. Detsamma kan gälla andra operationer som att du lider av fetma och behöver en viktminskningsoperation där man utför en så kallad gastric bypass så att du inte kan äta mer än vad du behöver.

Estetiska operationer betalas av staten om du har fysiska besvär

Man kan säga att i allmänhet så kan estetiska operationer betalas av staten om du på något sätt lider fysiskt av problemet. Att gå omkring med en hallux valgus på foten är absolut inte snyggt och den orsakar ofta smärta därtill. Det gör att sådana operationer är gratis för dig, eller ja, i stort sett gratis. Du betalar som för ett vanligt läkarbesök och får frikort när du är uppe i en speciell summa.

För andra operationer som du bekostar själv, såsom bukplastik eller en bröstförstoring, så kan det bli dyrt och ibland behöver du ta ett lån.

Är du kirurg och vill starta klinik?

Många läkare eller kirurger som arbetat inom den offentliga vården väljer att starta eget. Det finns nämligen många offentliga sjukhus som är överbelastade av olika operationer och som inte riktigt har tid att ta sig an patienter som behöver en estetisk operation och som faktiskt lider av den på fler sätt än bara fysiskt. Då kan ett företagslån vara på sin plats. Om du är ansluten till landstinget men är privat vårdgivare så kan du utföra operationer som både finansieras av staten och av privatpersoner själva, beroende på hur man ser på operationens vikt.

Estetisk kirurgi för barn

Viss estetisk kirurgi som trots allt inte anses skapa några fysiska besvär kan ibland vara gratis. Barn kan till exempel få en operation för utstående öron, så kallad öronplastik, betald av staten eftersom det anses som väldigt problematiskt för barnens självkänsla.

Även könskorrigering för ungdomar kan finansieras av staten men då ska du också veta att det är en lång process. Barnet eller tonåringen kommer först att gå igenom besök hos psykolog och en lång utredning innan själva operationen sker. Detta för att man vill att barnet ska vara säker så att hen inte ångrar sig senare, vilket faktiskt är fallet för många tonåringar idag som genomgått könskorrigering.