Akuttandvård

Det är inte ovanligt att man som ungdom eller vuxen får problem med tänder. Även om man sköter tänderna bra och har en stark emalj så kan skador uppstå och då är det viktigt att ta kontakt med en tandläkare. Ju längre man låter problemet vara, desto större smärta och problem kan utvecklas.I Sverige är tandvården mycket bra och för den som behöver finns det akuttandvård att ta hjälp av. Akuttandvård kan man söka om man får kraftig smärta, smärtsam infektion eller om hela eller delar av tanden har gått av. Det första man bör göra är att vända sig till sin vanliga tandläkarmottagning, men om inga akuttider finns tillgängliga är det tandakuten som gäller. Som de allra flesta vet kan tandvård vara mycket kostsamt och av denna anledning erbjuder majoriteten av alla tandläkare möjlighet att ta besöket på faktura, så att man kan betala när man kan, men ändå få hjälp direkt.

Långa väntetider skapar problem

Antalet människor som söker akut tandvård ökar hela tiden och just nu är det högt tryck på flera mottagningar i hela landet. Detta leder till att patienter inte alltid får hjälp i tid och att kötiderna är långa. Problemet känns antagligen störst för den som har ont, men skapar även en stress för de tandläkare som jobbar hårt för att hinna med så många människor som möjligt. Det finns tydliga sätt att gå tillväga för att förhindra detta och det är något som Kronobergs län har tagit på stort allvar. Genom att anställa fler tandläkare och skapa fler mottagningar, finns det möjlighet att få akuttandvård betydligt snabbare. Till akuttandvården kan både barn, unga och vuxna vända sig när den vanliga tandläkarmottagningen är stängd eller när det inte finns några lediga tider att boka in. Det finns dock vissa problem som akuttandläkare inte behandlar och som inte räknas som akuta, t.ex. rengöring av tänder. Ring till din närmsta akutmottagning och hör dig för innan du kommer förbi. Där och då kan du även få ett ungefärligt prisförslag, beroende på vilken typ av behandling som du behöver.

När söker man vård?

Hur vet man då när ska man söka akut tandvård stockholm? I många fall kan det vara svårt att avgöra om man kan vänta till den vanliga tandläkarmottagningen har möjlighet att ta emot, eller om man ska söka hjälp akut. De flesta akuta fall beror på stor smärta eller tandolyckor som har inträffat under tiden som den vanliga mottagningen är stängd eller att det inte finns några lediga tider. Det finns bra riktlinjer att gå efter när man är osäker på vilken typ av vård man behöver och akut tandvård söker du om tanden har helt eller delvis lossnat, om du har fått en tandinfektion eller tanden har blivit grå, om en fyllning har ramlat av eller om du har tandvärk som fortsätter att bli värre och värktabletter inte hjälper. På en akutmottagning är alla människor välkomna, oavsett vilken mottagning man i vanliga fall går till eller vilken del av landet man bor i. Ju snabbare du söker hjälp, desto snabbare kan problemet åtgärdas.