Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger i Västra Götaland, och har verksamhet på fem olika platser i Göteborg och i Mölndal: Sahlgrenska sjukhuset, Mölndals sjukhus, Östra sjukhuset, Högsbo sjukhus och Rågården. Sammanlagt har sjukhuset runt 17 000 anställda, 2 100 vårdplatser på 165 avdelningar och en omsättning på runt 9,5 miljarder kronor per år, något som gör Sahlgrenska Universitetssjukhuset till det största sjukhuset i norra Europa.

Sahlgrenska sjukhusets historia börjar år 1772, då Nicolaus Sahlgren skrev i sitt testamente att en del av hans egendom efter hans död skulle doneras till ”någon nyttig inrättning här i staden”. I ett tillägg år 1774 anges värdet av donationen till 150 000 daler. Efter hans död fick Sahlgrens mågar, August och Claes Alströmer, i uppdrag att avgöra vilken ”nyttig inrättning” som skulle få ta del av donationen. De beslutade sig för att hålla en offentlig tävling, och vinnaren var politiborgmästaren Daniel Petterssons förslag att upprätta ett lasarett. År 1779 meddelades så att pengarna skulle gå till grundandet av Sahlgrenska sjukhuset. Det första sjukhuset byggde man på en tomt på Sillgatan (numera Postgatan). Sjukhuset hade 24 sängar när det först öppnade. Fjorton av dessa var för betalande patienter, tio för ”medellösa”, och två av dessa var i sin tur för barnaföderskor. Sjukhuset har med andra ord kommit långt från sin blygsamma början.Sahlgrenska_sjukhuset-1855

Den nuvarande byggnaden för sjukhuset stod klar år 1900, och denna byggnad har byggts ut och moderniserats under det senaste århundradet, allt eftersom sjukvården har utvecklats. År 1910 inrättades till exempel en röntgenavdelning, och efter ett förslag på modernisering år 1916 byggde man till en laboratoriebyggnad och flera nya avdelningar. Senare utbyggnader innebar bland annat en ny operationsavdelning, en psykiatrisk klinik, en ögon- och öronklinik, en kvinnoklinik och centrallaboratoriet. Sjukhuset ligger intill Göteborgs Botaniska trädgård, mellan Änggården och Guldheden.

Om du är läkare, och håller på att starta upp din egen, privata klinik, har du sannolikt mycket jobb framför dig. Då kan det vara skönt att inte behöva oroa sig för att pengarna från dina första fakturor kommer in. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring, kan du vara säker på att pengarna kommer in snabbt, och du kan koncentrera dig på andra saker, som dina patienter.