Sveriges bästa sjukhus

Vid något tillfälle behöver alla människor uppsöka ett sjukhus. Det behöver inte vara så allvarligt som det kanske låter, utan kan handla om att få bukt med ett särskilt envist förkylningsvirus eller att göra en ond rygg smärtfri. Vilken vårdinrättning du besöker har att göra med ditt eget geografiska läge, ofta är man skriven på den vårdcentral som ligger närmast. I vissa fall kanske ens problem med hälsan så omfattande eller speciella att man behöver söka vård på särskilda platser. Här kan du läsa om vilka som kan sägas vara Sveriges bästa alternativ.

Drip on the background a hospital corridor concept

Har du problem med hälsan?

Känner du dig sjuk och vill söka hjälp, men vet inte riktigt var du ska vända dig? I Sverige vilar en stor del av vårdsystemet på vårdcentraler som är utplacerade i alla orter över hela landet. Där kan du få hjälp med allt från förkylningar till allergiska reaktioner eller om du har problem med magen. Detta är kort sagt ett ställe dit du kan söka dig för de lite vanligare problemen som ibland kan uppstå utan synlig förklaring. Om du däremot är medveten om exakt vad ditt hälsoproblem beror på kan du vända dig till en specifik avdelning på ett sjukhus. Enligt det västerländska medicinsystemet är kroppen uppdelad i olika områden och funktioner: öron, näsa, hals och gastro-avdelningen, för att ta två exempel. Det finns även en mängd privata kliniker som inriktar sig på särskilda kroppsdelar, till exempel naprapat Stockholm som gör så att din rygg blir bättre om du har värk i den.

Bättre hälsa på rätt ställe

När man gör en lista över bästa sjukhusen är det många parametrar som spelar in. Man skulle kunna tro att det är resultatet som räknas, alltså hur många patienter som faktiskt blir friska och slipper sina besvär, men i själva verket handlar det om hur många besvär och problem som kan behandlas och vilken utrustning sjukhusen har till hjälp i sin strävan. Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge i Stockholm tillhör Sveriges absoluta toppskikt när det gäller vårdinrättningar. Även universitetssjukhusen i Linköping och Universitetssjukhuset i Norrland har nått stora framgångar, vilket till stor del beror på att det råder en jämn och stark tillströmning av nya rön, eftersom dessa sjukhus även tillhandahåller universitetsutbildningar för hundratals studenter inom medicin. Karolinska Universitetssjukhuset är erkänt även på den internationella plattformen, inte minst eftersom Nobelkommittén inom medicin huserar här och tar de viktiga beslutet om vilket forskarlag som kommer få Nobels prestigefyllda pris i medicin.