S:t Görans sjukhus

S:t Görans sjukhus är ett akutsjukhus som är beläget på Kungsholmen, närmare bestämt vid Sankt Göransgatan i Stockholm. Stadsdelen är Stadshagen och där har man anslutning till tunnelbana med samma stationsnamn. I närheten ligger S:t Görans kyrka.

 

Verksamhetsform
Sjukhusets verksamhet bedrivs av ett aktiebolag. Detsamma ägs av vårdkoncernen Capio. Lejonparten av den verksamhet som bedrivs vid sjukhuset sker i Capios regi, varför sjukhuset numera kallas Capio S:t Görans sjukhus. Verksamheten sker på uppdrag av Stockholms läns landsting. Det är SLL, Stockholms läns landsting, som fortfarande står som ägare till lokalerna. I folkmun kallas dock sjukhuset fortfarande för S:t Görans sjukhus.

 

Upptagningsområde
Sjukhusets upptagningsområde innefattar Kungsholmen, Norrmalm, Västerort, Norrmalm och Östermalm. Dock är samtliga patienter inom Stockholms läns landsting välkomna att söka vård på Capio S:t Görans Sjukhus utan att det kostar något extra.St Görans sjukhus 1

 

Specialiserad akutvård
Sjukhuset erbjuder både akut och planerad vård för de boende inom det egna upptagningsområdet. Den specialiserade akutsjukvård man erbjuder inkluderar invärtesmedicin, ortopedi och kirurgi.

 

Historiskt sjukhus
S:t Görans Sjukhus har funnits på samma plats sedan 1889.

 

Antal vårdplatser
Sjukhuset har 302 vårdplatser och tar emot omkring 220 000 patienter årligen.

 

Antal anställda
Cirka 1 840, i olika professioner är anställda på sjukhuset.

 

I privat ägo
Capio S:t Görans Sjukhus kom att bli det första akutsjukhuset i Sverige som fick en privat ägare. Bolaget är en del av Capio AB, som är en av Europas ledande privata vårdkoncerner.

 

Cambio COSMIC Award 2013
År 2013 tilldelades Capio S:t Görans Sjukhus Cambio COSMIC Award. Ett projekt som handlar om e-remisser det vill säga en elektronisk handläggning av remisser. Att kunna skicka remisser elektroniskt innebär att den praktiska hanteringen av desamma minskar radikalt och även att misstag uppstår. En viktig fördel med projektet är att det går att sända remisser mellan olika system. Projektet inryms i SLL: s e-hälsoprojekt.